Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karczek, choć najczęściej kojarzony z grillem, świetnie sprawdza się w sosach. Jest dość tłusty, więc warto zestawić go z dużą ilością warzyw. Do sosu z karczku dodałam fasolkę szparagową, jarmuż i cukinię. Do tego kasza gryczana - i mamy pyszny obiad z letnich składników.
Polecam.
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 145
Składniki
Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę przez około 5 minut, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy karczek pokrojony w kostkę. Smażymy razem kilka minut, aż mięso się lekko zarumieni. Cukinię kroimy w kostkę, fasolę i liście jarmużu na mniejsze kawałki, a ostrą papryczkę w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy razem 2 minuty, dodajemy szklankę wody, przyprawy i dusimy pod przykryciem, aż fasolka nie będzie miękka. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody, dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze kila minut, aż sos zmięknie. W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami.