Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta potrawa — czytaj sudżukakia — przybyła do Grecji z Izmiru (wcześniej Smyrna) wraz z uchodźcami po wojnie turecko — greckiej w 1922 roku. Jest to jedno z flagowych dań kuchni greckiej, takie must eat. Jak zrobić oryginalne soutzoukakia?
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3431
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6848
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 299
Składniki
Do miski wrzucamy: mięso, jajka, sól, pierz, jedną łyżkę kminku, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, 2 ząbki pokrojonego czosnku i mieszamy bardzo dokładnie. Potem formujemy podłużne kotlety (takie wrzeciona), to jest charakterystyczny kształt tej potrawy. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.