Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon się dopiero zaczął, a właściwie powoli rozpoczyna. Niektóre bazary sprzedają już dobrej jakości owoce, więc gorąco zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Polecam też zachować dużą cierpliwość względem galaretki, żeby nie wyszło tak, jak u mnie.Na szczęście skończyło się tylko na wchłonięciu części galaretki przez biszkopt...no, śpieszyło mi się...jednak to nie zmienia walorów smakowych tejże chmurki. Przepis kopiujcie, zachowujcie lub po prostu od razu zróbcie... Arek Gie
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2531
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3442
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1525
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2215
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2531
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3442
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1525
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2215
Składniki
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty soli). Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy ( 24-26 cm ) wyściełamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1,2 l wrzątku, studzimy i przekładamy do lodówki.
Na dno tortownicy układamy biszkopt, na którym układamy umyte, pozbawione szypułek i przekrojone wzdłuż na pół, truskawki. Gdy galaretka zacznie porządnie gęstnieć, wylewamy ją na truskawki. Tortownicę przekładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy nasiona chia, składniki dokładnie łączymy, a przygotowaną masę przekładamy na galaretkę z truskawkami.
Całość obficie posypujemy świeżo startą czekoladą (wystarczą trzy kostki, a czekolada powinna być z lodówki).
Schładzamy przed podaniem.