Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon się dopiero zaczął, a właściwie powoli rozpoczyna. Niektóre bazary sprzedają już dobrej jakości owoce, więc gorąco zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Polecam też zachować dużą cierpliwość względem galaretki, żeby nie wyszło tak, jak u mnie.Na szczęście skończyło się tylko na wchłonięciu części galaretki przez biszkopt...no, śpieszyło mi się...jednak to nie zmienia walorów smakowych tejże chmurki. Przepis kopiujcie, zachowujcie lub po prostu od razu zróbcie... Arek Gie
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8590
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17433
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 570
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8590
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17433
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 570
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Składniki
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty soli). Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy ( 24-26 cm ) wyściełamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1,2 l wrzątku, studzimy i przekładamy do lodówki.
Na dno tortownicy układamy biszkopt, na którym układamy umyte, pozbawione szypułek i przekrojone wzdłuż na pół, truskawki. Gdy galaretka zacznie porządnie gęstnieć, wylewamy ją na truskawki. Tortownicę przekładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy nasiona chia, składniki dokładnie łączymy, a przygotowaną masę przekładamy na galaretkę z truskawkami.
Całość obficie posypujemy świeżo startą czekoladą (wystarczą trzy kostki, a czekolada powinna być z lodówki).
Schładzamy przed podaniem.