Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk kuchni włoskiej. Makaron spaghetti w delikatnym, acz wyrazistym sosie. Dla miłośników jajek, boczku i makaronu - strzał w dziesiątkę ;) Robi się błyskawicznie, w czasie, gdy gotujemy makaron, możemy zająć się sosem. Potem tylko wrzucić spaghetti, zalać jajkiem, wymieszać i cześć :) Jeśli ktoś nie lubi spaghetti, śmiało taki sos może zastosować do innego makaronu, np. penne czy tagliatelle. Dzieciom też powinno smakować. Moja córka, która nie jest szczególną miłośniczką boczku, zwłaszcza gdy niewiele jest innych dodatków, wcinała aż jej się uszy trzęsły. I poprosiła o dokładkę ;)
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2615
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2615
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Nie dodajemy do gotowania oliwy. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i siekamy natkę pietruszki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej boczek, następnie dodajemy natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy, wstępnie solimy. Ugotowane spaghetti cedzimy i wrzucamy do garnka z zalążkiem sosu. Dokładnie mieszamy, trzymamy na ogniu jakieś 2 minutki, aż przejdzie smakiem. Dodajemy pieprz i starty ser. Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy porządnie roztrzepane widelcem jajka i starannie mieszamy, aż sos i boczek pokryją równo cały makaron. W razie potrzeby solimy do smaku. Podajemy gorące, delikatnie posypane świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i udekorowane pietruszką. Smacznego!!!!