Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Kwestią sporną jest dodatek do sosu śmietany - oryginalna Carbonara bowiem jej w swym składzie nie posiada. Ja lubię właśnie podaną w ten sposób.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40013
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9296
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40013
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 382
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9296
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu).
Jajka łączymy ze śmietaną, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu).
Ugotowany makaron odcedzamy. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a jajka pod wpływem ciepłego makaronu i boczku, lekko zetną.
Wykładamy na talerze. Posypujemy po wierzchu resztą tartego parmezanu.