Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Kwestią sporną jest dodatek do sosu śmietany - oryginalna Carbonara bowiem jej w swym składzie nie posiada. Ja lubię właśnie podaną w ten sposób.
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu).
Jajka łączymy ze śmietaną, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu).
Ugotowany makaron odcedzamy. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a jajka pod wpływem ciepłego makaronu i boczku, lekko zetną.
Wykładamy na talerze. Posypujemy po wierzchu resztą tartego parmezanu.