Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazylii, idealne dla całej rodziny.
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21433
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 36
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 114
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21433
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 36
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 114
Składniki
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek. Wrzuć mięso mielone i smaż je, mieszając, aż będzie równomiernie brązowe.
Gdy mięso jest już brązowe, dodaj posiekane pomidory (lub przecier pomidorowy) i zmniejsz ogień, aby wszystko razem się dusiło. Dodaj też posiekaną cebulę i czosnek.
Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami – bazylia i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i dus na małym ogniu przez około 15 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i zostaw trochę wody z gotowania.
Połącz makaron ze smażonym mięsem, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby sos lepiej się z nim połączył. Wszystko razem podgrzewaj przez chwilę, aby makaron wchłonął sos.
Podawaj na ciepło, posypując świeżo startym parmezanem i dodatkową bazylią dla smaku i dekoracji.