Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1518

Dodano:

Odsłon: 11486

Spaghetti carbonara to proste do przygotowania danie kuchni włoskiej. W naszej wersji jest to połączenie smażonego boczku, cebuli gotowanej w winie oraz makaronu w sosie jajecznym. Takie składniki są gwarancją doskonałego smaku. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 150 gramów boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 duża cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki tartego sera grana padano
  • Sól oraz bazylia do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania i cedzimy.
    • Boczek kroimy kostkę i podsmażamy na patelni aż się zarumieni
    • Boczek odkładamy na bok a pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopił
    • Kiedy cebula się zarumieni dodajmy do niej czosnku a następnie zalewamy winem

  2. • Następnie cebulę z winem gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut
    • W miseczce mieszamy żółtka z pokruszonym serem oraz śmietanką
    • Przygotowany sos łączymy z duszoną cebulą oraz pieczonym boczkiem
    • Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy solą oraz bazylią
    • Na koniec makaron łączymy z sosem i delikatnie mieszamy
    • Gotowe porcje posypujemy tartym serem i dekorujemy świeżą bazylią

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń