Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wspaniałe i szybkie danie. bardzo aromatyczne, sycące a przy tym zaskakująco lekko się po nim człowieczyna czuje
Składniki
Zagotowuję wodę na makaron. Solę i gotuję al dente. Studzę po d zimną wodą i odstawiam. Na małej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Smażę pokrojony w kostkę boczek do zarumienienia z każdej strony. Zasypuję cukrem. Zmniejszam moc palnika do minimum i karmelizuję. Na duże patelni rozgrzewam kremówkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję 100 g gorgonzoli i podgrzewam, mieszając, do połączenia i roztopienia sera. Wlewam wino i podgrzewam. Dodaję gruszkę i orzechy. Podgrzewam 5-10 minut. Dodaję makaron i podgrzewam do momentu, aż będzie ciepły. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję natkę i pozostawiam na palniku jeszcze na 2-3 minuty. Podaję gorące, posypane pozostałym serem i karmelizowanym boczkiem.