Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti plus leczo"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Mięso opłucz, pokrój w paseczki. Paprykę oczyść z nasion, posiekaj. Poszatkuj obraną czerwoną cebulę i czosnek. Umyty bakłażan, cukinię oraz pomidory pokrój na małe kawałki. Tymianek otrzyj.
W głębokiej patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim mięso. Dodaj bakłażan. Gdy warzywo zacznie mięknąć, dosyp czosnek, cebulę, cukinię oraz paprykę.
Duś 3 minuty, dodaj pomidory. Gotuj, aż puszczą sok. Wsyp tymianek i natkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Spaghetti ugotuj według przepisu, odcedź i wrzuć do warzyw. Wymieszaj, rozłóż na talerze. Posyp startym parmezanem.
Czas ok. 35 min; porcja – 430 kcal, cena 3,50 zł.
Chińska patelnia czyli wok doskonale nadaje się do przyrządzania wieloskładnikowych dań. Ponieważ ma małe dno i wysokie ścianki, wystarczy minimalna ilość oleju. Podsmażone kawałki mięsa czy warzyw przesuwa się na boki woka, gdzie miękną w niewiele niższej temperaturze, ale bez tłuszczu.
Makaron będzie smaczniejszy i wyjątkowo aromatyczny, gdy ugotujesz go w bulionie.Źródło: Świat kobiety