Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti po bolońsku"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Warzywa obierz, umyj i osusz. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj rozdrobnioną marchewkę oraz seler. Smaż warzywa, często mieszając, ok. 5 min.
Po tym czasie dodaj do przesmażonych skła- dników mięso mielone. Dalej mieszając smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu do smaku.
Danie na patelni zalej bulionem. Dodaj po szczypcie ulubionych ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Duś sos na małym ogniu 10 minut.
Zagotuj 3 litry osolonej wody. Wrzuć makaron. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowe spaghetti odcedź na sicie. Połącz z sosem.
Makaron przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i szczyptą cukru, wyłóż na makaron. Możesz dodatkowo posypać całość startym parmezanem. Ozdób ziołami.
Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,20 zł.
smak sosu bolońskiego wzbogaci dodatek 1-2 łodyg selera naciowego.Źródło: Świat kobiety