Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udało mi się niedawno kupić przecenione boczniaki (piękne i zdrowe!), więc kupiłam większą ilość i pierwsze, co z nich przygotowałam, to spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami. Bez konkretnego przepisu, bo pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie w drodze ze sklepu do domu. Zrobiłam w myślach szybki przegląd zapasów – por lub cebula, śmietanka kremówka, ser typu parmezan – zawsze mam je w lodówce. I oczywiście makaron, obecny w szafce zaraz obok kuchenki, hurra, mam wszystkie składniki! Więc zaraz po dotarciu do domu wpadłam do kuchni i przystąpiłam do przygotowania szybkiego posiłku. Zaczęłam od nastawienia wody do gotowania makaronu.
W garnku zagotuj wodę (przynajmniej 2,5 litra) do gotowania makaronu. Nie zapomnij jej posolić! Gdy tylko woda zawrze, wrzuć spaghetti lub inny wybrany makaron. Zamieszaj i gotuj al dente, według wskazówek zapisanych na opakowaniu makaronu.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło i oliwę).
Por przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w cienkie półplasterki. Jeśli nie masz na podorędziu pora – użyj cebuli pokrojonej w piórka.
Boczniaki oczyść z ewentualnych zabrudzeń i paprochów (nie myj ich w wodzie, bo wtedy niepotrzebnie nasiąkną i nie będą dobrze się smażyć). Pokrój grzyby w mniejsze kawałki i paski.
Na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć najpierw pokrojony por, a gdy lekko się podsmaży – dodaj boczniaki.
Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu (ale nie mieszaj ciągle, by grzyby mogły się jednak podsmażyć). Por i boczniaki nie mają się zrumienić, tylko poddusić w tłuszczu, co potrwa pewnie około 4-5 minut.
Do podduszonych grzybów dodaj śmietankę, gotuj mniej-więcej przez 2 minuty. Posyp wszystko dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz (umiarkowanie) solą.
Pod koniec dodaj jeszcze garść startego sera typu parmezan, wymieszaj sos.
Odcedź ugotowany makaron i wyłóż go na patelnię z sosem z boczniaków. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze przez chwilę. Sos powinien pięknie “oblepić” spaghetti.
I dopiero taki oblepiony sosem makaron wykładaj na talerze. Nigdy nie polewaj sosem makaronu wyłożonego na talerz, bo to nie po włosku i smakuje o wiele gorzej!
Już na talerzu warto posypać potrawę dodatkową porcją parmezanu lub innego podobnego sera.
Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami najlepiej smakuje podane z miską sałaty i dobrym winem. Do tego dania polecam szczególnie wytrawne lub półwytrawne białe wino, ale to nie jest obligatoryjna wskazówka. Wybierz takie wino, jakie lubisz. Smacznego!
Patisony to dietetyczne, lekkostrawne i delikatne w smaku warzywa, zawierając...
Odsłon: 5075
Pomysł na pyszne placki z patisona i serka wiejskiego, które mogą stanowić da...
Odsłon: 5749
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1363
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 139
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 191
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 57
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1363
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 139
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 191
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 57
Składniki
W garnku zagotuj wodę (przynajmniej 2,5 litra) do gotowania makaronu. Nie zapomnij jej posolić! Gdy tylko woda zawrze, wrzuć spaghetti lub inny wybrany makaron. Zamieszaj i gotuj al dente, według wskazówek zapisanych na opakowaniu makaronu.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło i oliwę).
Por przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w cienkie półplasterki. Jeśli nie masz na podorędziu pora – użyj cebuli pokrojonej w piórka.
Boczniaki oczyść z ewentualnych zabrudzeń i paprochów (nie myj ich w wodzie, bo wtedy niepotrzebnie nasiąkną i nie będą dobrze się smażyć). Pokrój grzyby w mniejsze kawałki i paski.
Na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć najpierw pokrojony por, a gdy lekko się podsmaży – dodaj boczniaki.
Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu (ale nie mieszaj ciągle, by grzyby mogły się jednak podsmażyć). Por i boczniaki nie mają się zrumienić, tylko poddusić w tłuszczu, co potrwa pewnie około 4-5 minut.
Do podduszonych grzybów dodaj śmietankę, gotuj mniej-więcej przez 2 minuty. Posyp wszystko dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz (umiarkowanie) solą.
Pod koniec dodaj jeszcze garść startego sera typu parmezan, wymieszaj sos.
Odcedź ugotowany makaron i wyłóż go na patelnię z sosem z boczniaków. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze przez chwilę. Sos powinien pięknie “oblepić” spaghetti.
I dopiero taki oblepiony sosem makaron wykładaj na talerze. Nigdy nie polewaj sosem makaronu wyłożonego na talerz, bo to nie po włosku i smakuje o wiele gorzej!
Już na talerzu warto posypać potrawę dodatkową porcją parmezanu lub innego podobnego sera.
Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami najlepiej smakuje podane z miską sałaty i dobrym winem. Do tego dania polecam szczególnie wytrawne lub półwytrawne białe wino, ale to nie jest obligatoryjna wskazówka. Wybierz takie wino, jakie lubisz. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 28
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 432