Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 5087
Dodano: 03.03.2021
Odsłon: 2525
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
W garnku zagotuj wodę (przynajmniej 2,5 litra) do gotowania makaronu. Nie zapomnij jej posolić! Gdy tylko woda zawrze, wrzuć spaghetti lub inny wybrany makaron. Zamieszaj i gotuj al dente, według wskazówek zapisanych na opakowaniu makaronu.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło i oliwę).
Por przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w cienkie półplasterki. Jeśli nie masz na podorędziu pora – użyj cebuli pokrojonej w piórka.
Boczniaki oczyść z ewentualnych zabrudzeń i paprochów (nie myj ich w wodzie, bo wtedy niepotrzebnie nasiąkną i nie będą dobrze się smażyć). Pokrój grzyby w mniejsze kawałki i paski.
Na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć najpierw pokrojony por, a gdy lekko się podsmaży – dodaj boczniaki.
Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu (ale nie mieszaj ciągle, by grzyby mogły się jednak podsmażyć). Por i boczniaki nie mają się zrumienić, tylko poddusić w tłuszczu, co potrwa pewnie około 4-5 minut.
Do podduszonych grzybów dodaj śmietankę, gotuj mniej-więcej przez 2 minuty. Posyp wszystko dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz (umiarkowanie) solą.
Pod koniec dodaj jeszcze garść startego sera typu parmezan, wymieszaj sos.
Odcedź ugotowany makaron i wyłóż go na patelnię z sosem z boczniaków. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze przez chwilę. Sos powinien pięknie “oblepić” spaghetti.
I dopiero taki oblepiony sosem makaron wykładaj na talerze. Nigdy nie polewaj sosem makaronu wyłożonego na talerz, bo to nie po włosku i smakuje o wiele gorzej!
Już na talerzu warto posypać potrawę dodatkową porcją parmezanu lub innego podobnego sera.
Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami najlepiej smakuje podane z miską sałaty i dobrym winem. Do tego dania polecam szczególnie wytrawne lub półwytrawne białe wino, ale to nie jest obligatoryjna wskazówka. Wybierz takie wino, jakie lubisz. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 04 marcaZgłoś do usunięcia
pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz