Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udało mi się niedawno kupić przecenione boczniaki (piękne i zdrowe!), więc kupiłam większą ilość i pierwsze, co z nich przygotowałam, to spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami. Bez konkretnego przepisu, bo pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie w drodze ze sklepu do domu. Zrobiłam w myślach szybki przegląd zapasów – por lub cebula, śmietanka kremówka, ser typu parmezan – zawsze mam je w lodówce. I oczywiście makaron, obecny w szafce zaraz obok kuchenki, hurra, mam wszystkie składniki! Więc zaraz po dotarciu do domu wpadłam do kuchni i przystąpiłam do przygotowania szybkiego posiłku. Zaczęłam od nastawienia wody do gotowania makaronu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 1626
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 1626
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Składniki
W garnku zagotuj wodę (przynajmniej 2,5 litra) do gotowania makaronu. Nie zapomnij jej posolić! Gdy tylko woda zawrze, wrzuć spaghetti lub inny wybrany makaron. Zamieszaj i gotuj al dente, według wskazówek zapisanych na opakowaniu makaronu.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło i oliwę).
Por przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w cienkie półplasterki. Jeśli nie masz na podorędziu pora – użyj cebuli pokrojonej w piórka.
Boczniaki oczyść z ewentualnych zabrudzeń i paprochów (nie myj ich w wodzie, bo wtedy niepotrzebnie nasiąkną i nie będą dobrze się smażyć). Pokrój grzyby w mniejsze kawałki i paski.
Na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć najpierw pokrojony por, a gdy lekko się podsmaży – dodaj boczniaki.
Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu (ale nie mieszaj ciągle, by grzyby mogły się jednak podsmażyć). Por i boczniaki nie mają się zrumienić, tylko poddusić w tłuszczu, co potrwa pewnie około 4-5 minut.
Do podduszonych grzybów dodaj śmietankę, gotuj mniej-więcej przez 2 minuty. Posyp wszystko dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz (umiarkowanie) solą.
Pod koniec dodaj jeszcze garść startego sera typu parmezan, wymieszaj sos.
Odcedź ugotowany makaron i wyłóż go na patelnię z sosem z boczniaków. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze przez chwilę. Sos powinien pięknie “oblepić” spaghetti.
I dopiero taki oblepiony sosem makaron wykładaj na talerze. Nigdy nie polewaj sosem makaronu wyłożonego na talerz, bo to nie po włosku i smakuje o wiele gorzej!
Już na talerzu warto posypać potrawę dodatkową porcją parmezanu lub innego podobnego sera.
Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami najlepiej smakuje podane z miską sałaty i dobrym winem. Do tego dania polecam szczególnie wytrawne lub półwytrawne białe wino, ale to nie jest obligatoryjna wskazówka. Wybierz takie wino, jakie lubisz. Smacznego!