Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami

Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 5087

Dodano:

Odsłon: 2525

Udało mi się niedawno kupić przecenione boczniaki (piękne i zdrowe!), więc kupiłam większą ilość i pierwsze, co z nich przygotowałam, to spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami. Bez konkretnego przepisu, bo pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie w drodze ze sklepu do domu. Zrobiłam w myślach szybki przegląd zapasów – por lub cebula, śmietanka kremówka, ser typu parmezan – zawsze mam je w lodówce. I oczywiście makaron, obecny w szafce zaraz obok kuchenki, hurra, mam wszystkie składniki! Więc zaraz po dotarciu do domu wpadłam do kuchni i przystąpiłam do przygotowania szybkiego posiłku. Zaczęłam od nastawienia wody do gotowania makaronu.

Składniki

  • 250 g suchego makaronu spaghetti (ale w sumie nada się niemal każdy makaron typu włoskiego, czyli z semoliny)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka świeżego masła + 1 łyżka oliwy
  • jasnozielona część pora długości około 15 cm (można zastąpić cebulą, ale por lepszy, delikatniejszy i ładniej wygląda)
  • 250 g świeżych boczniaków
  • kubeczek słodkiej śmietanki kremówki 30% (200 ml)
  • garść tartego sera typu parmezan do sosu + dodatkowo kilka łyżek do posypania potrawy na talerzu
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę (przynajmniej 2,5 litra) do gotowania makaronu. Nie zapomnij jej posolić! Gdy tylko woda zawrze, wrzuć spaghetti lub inny wybrany makaron. Zamieszaj i gotuj al dente, według wskazówek zapisanych na opakowaniu makaronu.

  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło i oliwę).

  3. Por przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w cienkie półplasterki. Jeśli nie masz na podorędziu pora – użyj cebuli pokrojonej w piórka.

  4. Boczniaki oczyść z ewentualnych zabrudzeń i paprochów (nie myj ich w wodzie, bo wtedy niepotrzebnie nasiąkną i nie będą dobrze się smażyć). Pokrój grzyby w mniejsze kawałki i paski.

  5. Na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuć najpierw pokrojony por, a gdy lekko się podsmaży – dodaj boczniaki.

  6. Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu (ale nie mieszaj ciągle, by grzyby mogły się jednak podsmażyć). Por i boczniaki nie mają się zrumienić, tylko poddusić w tłuszczu, co potrwa pewnie około 4-5 minut.

  7. Do podduszonych grzybów dodaj śmietankę, gotuj mniej-więcej przez 2 minuty. Posyp wszystko dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz (umiarkowanie) solą.

  8. Pod koniec dodaj jeszcze garść startego sera typu parmezan, wymieszaj sos.

  9. Odcedź ugotowany makaron i wyłóż go na patelnię z sosem z boczniaków. Wymieszaj dokładnie, podgrzewając jeszcze przez chwilę. Sos powinien pięknie “oblepić” spaghetti.

  10. I dopiero taki oblepiony sosem makaron wykładaj na talerze. Nigdy nie polewaj sosem makaronu wyłożonego na talerz, bo to nie po włosku i smakuje o wiele gorzej!

  11. Już na talerzu warto posypać potrawę dodatkową porcją parmezanu lub innego podobnego sera.

  12. Spaghetti w sosie śmietanowym z boczniakami najlepiej smakuje podane z miską sałaty i dobrym winem. Do tego dania polecam szczególnie wytrawne lub półwytrawne białe wino, ale to nie jest obligatoryjna wskazówka. Wybierz takie wino, jakie lubisz. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń