Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak w Ameryce jada się spaghetti
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, jajko, bułkę tartą, sól pieprz, kminek mielony, tymianek, oraz łyżkę wody, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i układamy na lekko naoliwionej blaszce, pieczemy ok. 30-40 minut 180 stopni, na złoty kolor, (robię zawsze całą blaszkę takich klopsików i cześć zamrażam).
Sos: Na patelnię dajemy olej i lekko szklimy cebule, dodajemy czosnek, bazylię, oregano, oraz tymianek, gdy zioła zaczną pachnieć, wlewamy pomidory z puszki, lub wrzucamy kilka pokrojonych pomidorów, by smak był intensywniejszy dodaje łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy, gdy pomidory zaczynają lekko bulgotać, dodajemy cukier, sól i pieprz, następnie wrzucamy upieczone klopsiki, cało chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i gotowe.