Przepis na makaron z kurczakiem i kukurydzą w sosie cytrynowym.
Spaghetti z piersią kurczaka w sosie cytrynowym
Składniki
- 1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
- 200g makaronu spaghetti
- 4 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki vegety bez glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- ok. 8cm listek szczypiorku
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu czarnego, imbiru w proszku i kurkumy
- ok. 1 szkl. wody
- olej do smażenia
Składniki
- 1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
- 200g makaronu spaghetti
- 4 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki vegety bez glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- ok. 8cm listek szczypiorku
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu czarnego, imbiru w proszku i kurkumy
- ok. 1 szkl. wody
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
1. Makaron spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Pierś umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać vegetą i podsmażyć ze wszystkich stron ok. 7 minut. 3. Następnie dodać resztę przypraw, pokrojony drobno szczypiorek, kykurydzę, miód, startą skórkę z cytryny( tylko żółta część) i podsmażyć chwilę mieszając. Po chwili dodać sok z cytryny i około 20 łyżek wody. Całość zamieszać i poddusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10min. od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody. 4. W szklance rozrobić 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej w ok. 3 łyżkach wody. Dodać z tego 2-3 łyżeczki pod koniec gotowania sosu cały czas mieszając, co powinno wystarczyć do zagęszczenia. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. 5. Podawać z makaronem.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133



Składniki
- 1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
- 200g makaronu spaghetti
- 4 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
- 2 łyżeczki vegety bez glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- ok. 8cm listek szczypiorku
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu czarnego, imbiru w proszku i kurkumy
- ok. 1 szkl. wody
- olej do smażenia
1. Makaron spaghetti ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Pierś umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać vegetą i podsmażyć ze wszystkich stron ok. 7 minut. 3. Następnie dodać resztę przypraw, pokrojony drobno szczypiorek, kykurydzę, miód, startą skórkę z cytryny( tylko żółta część) i podsmażyć chwilę mieszając. Po chwili dodać sok z cytryny i około 20 łyżek wody. Całość zamieszać i poddusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10min. od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodać trochę więcej wody. 4. W szklance rozrobić 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej w ok. 3 łyżkach wody. Dodać z tego 2-3 łyżeczki pod koniec gotowania sosu cały czas mieszając, co powinno wystarczyć do zagęszczenia. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. 5. Podawać z makaronem.
jedno z lepszych dań jakie jadłam. Wczoraj zrobiłam (23.02.2022) i poczułam się jakbym jadła obiad wiosną w ogrodzie. Orzeźwiające i pyszne danie :) Polecam :)
Bardzo ciekawa propozycja. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-makaron-w-bobsosie,1942566,bobby.html
Fajne lekkie danie:)
Pyszotka:)