Do góry

Dania główne Przepis na:

Speciał Jarla - szynka wieprzowa pieczona

Speciał Jarla - szynka wieprzowa pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 663

Wikingowie kochają mięso, taka sztuka idealnie zaspokoi żołądek głodnego wojownika.

Składniki

  • Szynka wieprzowa ok. 2kg
  • Miód 2 łyżki
  • Olej 5 łyżek
  • Musztarda stołowa Roleski 3 łyżeczki
  • Sos pomidorowy z wędzonym boczkiem 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - szczypta
  • Kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • Czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona 2 łyżeczka
  • Czosnek granulowany 3 łyżeczka
  • Knorr do mięs 3 łyżeczka
  • Knorr do wieprzowiny 2-3 łyżeczka
  • Vegeta natur 1 łyżeczka
  • Pieprz kolor. roztarty w moździerzu - wg. uznania
  • Czosnek 5 ząbków przeciśniętych przez praskę
  • 1 duża cebula
  • 30ml. śliwowicy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Speciał Jarla - szynka wieprzowa pieczona

Przygotowanie

  1. Sypiemy wszystkie składniki do miseczki i dokładnie mieszamy. Kolejność niema znaczenia, jednak trzeba pamiętać by dobrze wszystko wymieszać. Nie chciało mi się ręcznie więc posłużyłem się wiertarką :)

  2. Kiedy marynata jest już gotowa układamy na dole wyższej części naczynia żaroodpornego lub brytfanny pół cebuli pociętej w plastry. Ja kroiłem od środka do zewnątrz aby uzyskać jak największe kręgi. Pozostałą część cebuli również kroimy w plastry i przecinamy na pół. Rozkładamy ją na górnej powierzchni naszego mięsa.

  3. Powoli i delikatnie polewamy mięsiwo marynatą zważając by cebulowe ścinki nie spadły pod naporem spływającej niczym wikiński drakkar marynaty.

  4. Piekarnik. 200 stopni - 2 godziny. Pół godziny przed końcem ściągamy górną pokrywę naczynia żaroodpornego aby pieczeń się zarumieniła i aby zewnętrzna warstwa nabrała chrupkości. Co 5 minut delikatnie podlewamy sosem.

  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 maja No nic nie powiem, ten temat z wiertarką świetny :)
Super żarełko, tylko szkoda, że nie da się zjeść przez monitor, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń