Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy rozpoczyna się sezon letni wiele osób czeka z niecierpliwością na świeżo kiszone ogórki. Niestety, nawet na ogórki małosolne trzeba poczekać kilka dni. Istnieją jednak sposoby, które proces kiszenia przyspieszają:)
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Jeśli chcemy by aby ogórki zakisiły się szybciej najlepiej wybrać małe sztuki. Dobrze jest również odciąć z obydwu stron czubki lub naciąć je na krzyż. Ogórki powinniśmy zalać ciepłą zalewą o temp. ok. 35- 37 stopni C. Zbyt gorąca zalewa niszczy bakterie kwasu mlekowego. W celu przyspieszenia procesu kiszenia ogórki możemy zalać zalewą po zjedzonych już ogórkach kiszonych. Możemy też do świeżej zalewy dodać trochę soku z kiszonej kapusty, kefiru lub serwatki. Możemy tez dodać piętkę razowego żytniego chleba, która przyspieszy proces fermentacji. Odrobina cukru /ok.1 łyżeczki na 1 litr wody/ przyspieszy fermentację mlekową. Cukier możemy zastąpić miodem. Naczynie z ogórkami powinno stać w temperaturze ok. 20-25 stopni C. Tak przygotowane ogórki /z przyspieszonym procesem kiszenia/ powinniśmy zużyć od razu - pozostawione jako przetwory na zimę mogą się łatwo psuć.