Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Staropolski bigos"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 165
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 165
Składniki
czas ok. 140 min; porcja – 480 kcal, cena 4,50 zł
Grzyby oraz śliwki opłucz, zalej wodą, odstaw do namoczenia. Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Kapustę kiszoną przepłucz, delikatnie odciśnij. Obrane cebule pokrój w piórka.
Opłucz i osusz kawałki wieprzowiny (szy nka, łopatka, gulaszowe) oraz wołowiny (pręga, łata). Mięso pokrój na nieduże kawałki, kiełbasę w plasterki.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki smalcu. Wrzuć mięso i kiełbasę, przesmaż. Dodaj cebulę, zrumień. Włóż poszatkowaną białą kapustę oraz kapustę kiszoną. Dodaj 1-2 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Bigos zalej 1/2 litra wody oraz 150 ml czerwonego wina. Wrzuć grzyby i śliwki. Gotuj bigos na małym ogniu około 2 godziny. W razie potrzeby podlewaj wodą. Na koniec całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz miodem (lub skarmelizowanym cukrem). Podawaj z chlebem.
Powszechnie wiadomo, że im dłużej gotujemy bigos, tym jest on lepszy. Danie nabiera prawdziwego smaku następnego dnia. Służy mu również mrożenie. Dlatego zimą warto wystawić garnek z bigosem na balkon. Można też z powodzeniem zamrozić porcje bigosu i przechowywać kilka miesięcy.Źródło: Świat kobiety