Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dawnych książkach kucharskich znajdziesz różne przepisy na staropolski obiad, a my wybieramy dziś golonkę w kapuście kiszonej. Choć mniej okazała niż duszona dziczyzna i pieczona w jabłkach kaczka, ta golonka zachwyca miękkością wnętrza i złocistą skórką. Przygotowana w tradycyjny sposób w towarzystwie aromatycznych przypraw i piwa nabiera miękkości w procesie marynowania i pieczenia. Danie wymaga dłuższego czasu przygotowywania, ale ten smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki
W średnim garnku umieść golonki, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę ponabijaną goździkami. Zalej całość wodą, aby przykryć golonki i gotuj na małym ogniu około 2 godziny. W międzyczasie usuń pianę powstałą na wywarze. Gotowe golonki odstaw do ostudzenia.
Przygotuj marynatę. Zmieszaj piwo z miodem, musztardą i łyżeczką soli. Możesz użyć jasnego lub ciemnego piwa, w zależności od upodobań. Jeśli danie ma być nieco pikantniejsze, wsyp do marynaty szczyptę mielonej, ostrej papryczki lub wlej 1 łyżeczkę sosu chili. Gotową marynatą zalej golonki i umieść w lodówce na 2 godziny, a nawet całą noc. Aby wzmocnić smak marynaty, użyj dużego worka strunowego, umieść tam golonki, zalej marynatą, zamknij szczelnie i w takiej formie marynuj.
Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i zalej połową marynaty. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Gdy golonki się pieką, przygotuj kapustę. Opłucz ją i pokrój. Następnie rozgrzej łyżkę oleju na patelni, szybko przesmaż kapustę, po czym zalej drugą połową marynaty i duś na średnim ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj suszony majeranek i wymieszaj.
Kapustę wyłóż na talerz lub półmisek, a na niej ułóż upieczone golonki. Podawaj danie od razu, póki jest gorące.