Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 1050
Dodano: 16.10.2015
Odsłon: 12492
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem oraz rozmarynem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki.
Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka.
Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.W tym przypadku polecam smażyć naszego steka po 2 min z każdej strony, ponieważ bedziemy go wkładać do sosu więc bedzie miał szansę nasz jegomość jeszcze sobie "dojść". Gotowego steka odstawiamy na kilka minut.
Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne.
Teraz zabieramy sie za wykwintny sos.Na dobrze rozgrzaną patelnię po wysmażeniu mięsa wrzucamy poszatkowane szalotk,dodajemy odrobine masła i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż sie nabiorą złocistego koloru a nastepnie zalewamy je winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości.
Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie kropimy sosem Worcestershire, wszystko dokładnie mieszamy . Po okolo 3 minutach dodajemy śmietanę i dalej gotujemy około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników.
Wkładamy naszego steka do sosu na około minutę aby sobie spokojnie doszedł.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

lapsmak 18 października 2015Zgłoś do usunięcia
Dziekuje bardzo za miły komentarz :-) zapraszam rowniez do komentowania u mnie na blogu , ktory jest w powijakach ale bedzie sie rozwijal mam nadzieje :-)) wszelkie sugestie mile widziane pozdrawiam Karol z www.lapsmak.pl3 Kto głosował? | Odpowiedz

tanisza 17 października 2015Zgłoś do usunięcia
pysznie Pan gotuje i nawet dla mnie, ktora uważam się za przeciętniaka, wszystko wyjaśnia w przejrzysty sposób.3 Kto głosował? | Odpowiedz