Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis to solidy kawał dobrego steka w wykwintnej wersji z sosem na bazie zielonego pieprzu, który ma bardzo orzeźwiający i intensywny wytrawny smak co doskonale podkreśla aromat wołowiny. koneserzy steków lubią ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamana przez delikatne kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos ten najlepiej smakuje zrobiony się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsie więc nic nam się nie zmarnuje po smażeniu. Uwielbiany przez największych szefów kuchni, niby prosty i szybki przygotowaniu ale wymaga uwagi i skupienia. O tym jak go zrobić i zaskoczyć nasza druga połówke lub samego siebie...poniżej...
Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem oraz rozmarynem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki.
Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka.
Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.W tym przypadku polecam smażyć naszego steka po 2 min z każdej strony, ponieważ bedziemy go wkładać do sosu więc bedzie miał szansę nasz jegomość jeszcze sobie "dojść". Gotowego steka odstawiamy na kilka minut.
Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne.
Teraz zabieramy sie za wykwintny sos.Na dobrze rozgrzaną patelnię po wysmażeniu mięsa wrzucamy poszatkowane szalotk,dodajemy odrobine masła i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż sie nabiorą złocistego koloru a nastepnie zalewamy je winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości.
Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie kropimy sosem Worcestershire, wszystko dokładnie mieszamy . Po okolo 3 minutach dodajemy śmietanę i dalej gotujemy około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników.
Wkładamy naszego steka do sosu na około minutę aby sobie spokojnie doszedł.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4150
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 103
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 103
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 144
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1806
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4150
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 103
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 103
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 144
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1806
Składniki
Wyjmujemy nasze steki z lodówki i odkladamy na bok tak aby osiągneły temperature pokojową unikniemy w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Następnie posypujemy nasze steki kruszonym pieprzem oraz rozmarynem z obu stron i bardzo delikatnie wklepujemy dłonią pieprz w mięso. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony. Nagrzewamy mocno patelnie grillową( minimalna temperatura to 150C) z odrobiną oliwy z oliwek ( warto rozprowadzić ją po powierzchni patelni pędzelkiem ponieważ tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do powierzchni naczynia) i wkladamy nasze steki. Po położeniu steków na patelni nie wolno ich obracać ani ruszać nimi. Pozwólmy aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc lekka skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steka i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa. Oto cała tajemnica doskonałego steka. Do odwracania mięsa używamy szczypców lub łopatki w żadnym wypadku nie nakłuwajmy go widelcem. Jeśli to zrobimy , sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.W tym przypadku polecam smażyć naszego steka po 2 min z każdej strony, ponieważ bedziemy go wkładać do sosu więc bedzie miał szansę nasz jegomość jeszcze sobie "dojść". Gotowego steka odstawiamy na kilka minut. Ważna zasada, po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steka zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne. Teraz zabieramy sie za wykwintny sos.Na dobrze rozgrzaną patelnię po wysmażeniu mięsa wrzucamy poszatkowane szalotk,dodajemy odrobine masła i lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż sie nabiorą złocistego koloru a nastepnie zalewamy je winem. Na dużym ogniu należy redukujemy całość do połowy objętości. Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę i całość obficie kropimy sosem Worcestershire, wszystko dokładnie mieszamy . Po okolo 3 minutach dodajemy śmietanę i dalej gotujemy około 3 minut, aż do połączenia wszystkich składników. Wkładamy naszego steka do sosu na około minutę aby sobie spokojnie doszedł. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety Hakuna Matata
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Kotlety Hakuna Matata
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, prz...
Odsłon: 26
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 146