Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i soczyste steki w aromatycznej marynacie.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1713
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101707
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6158
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1713
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101707
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6158
Składniki
Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm). Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Do kawy dolewamy piwo, syrop klonowy, dodajemy przyprawy i skórkę z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy!). Można dodać też sok z połowy cytryny. Mięso wstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki. Ważne, aby wyciągnąć mięso co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Steki wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego. Na nagrzany do najwyższej temperatury grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony). Odstawiamy na ok 2 minuty. Podajemy z frytkami i dowolną surówką.