Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i soczyste steki w aromatycznej marynacie.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36013
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1313
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1797
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36013
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1313
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1797
        
        
                Składniki
Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm). Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Do kawy dolewamy piwo, syrop klonowy, dodajemy przyprawy i skórkę z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy!). Można dodać też sok z połowy cytryny. Mięso wstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki. Ważne, aby wyciągnąć mięso co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Steki wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego. Na nagrzany do najwyższej temperatury grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony). Odstawiamy na ok 2 minuty. Podajemy z frytkami i dowolną surówką.