Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i soczyste steki w aromatycznej marynacie.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1552
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1823
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9111
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1552
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1823
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9111
Składniki
Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm). Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Do kawy dolewamy piwo, syrop klonowy, dodajemy przyprawy i skórkę z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy!). Można dodać też sok z połowy cytryny. Mięso wstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki. Ważne, aby wyciągnąć mięso co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Steki wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego. Na nagrzany do najwyższej temperatury grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony). Odstawiamy na ok 2 minuty. Podajemy z frytkami i dowolną surówką.