Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek w marynacie piwno-kawowej

Stek w marynacie piwno-kawowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1549

Dodano:

Odsłon: 1527

Kruche i soczyste steki w aromatycznej marynacie.

Składniki

  • Wołowina na stek - 600g (u mnie rostbef)
  • Marynata:
  • Piwo ciemne - 200ml
  • Kawa - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cytryna - 1szt
3-4 os. 15 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Stek w marynacie piwno-kawowej

Przygotowanie

  1. Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm).


    Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Do kawy dolewamy piwo, syrop klonowy, dodajemy przyprawy i skórkę z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy!). Można dodać też sok z połowy cytryny.

    Mięso wstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki.
    Ważne, aby wyciągnąć mięso co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.


  2. Steki wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy.

    Ja korzystałam z grilla elektrycznego.
    Na nagrzany do najwyższej temperatury grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).

    Odstawiamy na ok 2 minuty.

    Podajemy z frytkami i dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń