Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i soczyste steki w aromatycznej marynacie.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Składniki
Kupiłam już gotowe mięso dojrzewające 18 dni - pokrojone w cienkie plastry (ok. 2,5cm). Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Do kawy dolewamy piwo, syrop klonowy, dodajemy przyprawy i skórkę z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy!). Można dodać też sok z połowy cytryny. Mięso wstawiamy do marynaty na całą noc do lodówki. Ważne, aby wyciągnąć mięso co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Steki wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego. Na nagrzany do najwyższej temperatury grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony). Odstawiamy na ok 2 minuty. Podajemy z frytkami i dowolną surówką.