Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Steki wołowe"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
czas ok. 25 min; porcja – 510 kcal, cena 5,60 zł
Steki wołowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem.
Czosnek obierz z łupinek, pokrój w plasterki. Chili opłucz, oczyść z nasionek, posiekaj w krążki. Pomidory osącz z oleju (odłóż go), pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż plasterki czosnku i krążki chili, przesmaż, aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj suszone pomidory oraz trochę odłożonego oleju. Całość ogrzewaj chwilę, dopraw do smaku solą.
Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przełóż na patelnię. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, podgrzej. Gotowe danie posyp opłukanymi listkami bazylii oraz nastruganym parmezanem. Rozłóż porcje na talerze. Podawaj razem ze stekami wołowymi.
Krwiste steki z polędwicy wołowej będą gotowe już po 4-5 minutach. Amatorzy średnio wysmażonego mięsa muszą poczekać 5-6 minut. Aby steki dokładnie się dosmażyły, trzymaj je na patelni 7-8 minut.Źródło: Świat kobiety