Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki wołowe

Steki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 49

Przepis wart wypróbowania: "Steki wołowe"

Składniki

  • 4 steki wołowe
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 chili
  • 15 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 6 łyżek oleju
  • 30 dag makaronu ryżowego
  • 5 gałązek bazylii
  • 6 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 25 min; porcja – 510 kcal, cena 5,60 zł

  2. Steki wołowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem.

  3. Czosnek obierz z łupinek, pokrój w plasterki. Chili opłucz, oczyść z nasionek, posiekaj w krążki. Pomidory osącz z oleju (odłóż go), pokrój na mniejsze kawałki.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż plasterki czosnku i krążki chili, przesmaż, aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj suszone pomidory oraz trochę odłożonego oleju. Całość ogrzewaj chwilę, dopraw do smaku solą.

  5. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź na sicie, przełóż na patelnię. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, podgrzej. Gotowe danie posyp opłukanymi listkami bazylii oraz nastruganym parmezanem. Rozłóż porcje na talerze. Podawaj razem ze stekami wołowymi.

  6. Krwiste steki z polędwicy wołowej będą gotowe już po 4-5 minutach. Amatorzy średnio wysmażonego mięsa muszą poczekać 5-6 minut. Aby steki dokładnie się dosmażyły, trzymaj je na patelni 7-8 minut.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń