Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tuńczyk podany na warzywach, polecam.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Warzywa umyłem. Bakłażan, cukinię i paprykę pokroiłem w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek i smażyłem na dość sporym ogniu osobno kolejne warzywa - najpierw bakłażan, po czym odłożyłem go do miski, następnie cukinię, a po jej podsmażeniu i odłożeniu paprykę. Warzywa smażyłem do momentu, aż zaczęły się rumienić, brązowieć. Dzięki takiemu smażeniu z osobna, warzywa nie puszczą soków i nie zaczną się gotować. Pomidory włożyłem na 2 minuty do gorącej wody, po czym obrałem je ze skórek i zblendowałem. Na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek zrumieniłem posiekaną drobno czerwoną cebulę i ząbki czosnku, po czym dodałem do nich rozdrobnione pomidory i zioła - oregano, bazylię i tymianek. Doprawiłem czarnym pieprzem i solą. Smażyłem około 5 minut. Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej strony, w zależności od tego na jak wysmażonym steku nam zależy. Warzywne ratatuje wyłożyłem na talerze i ułożyłem na nim steki z tuńczyka.