Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest niezwykle aromatyczne dzięki połączaniu imbiru, kurkumy, słodkiej papryki oraz liści limonki kafir. Bez problemu kupicie je w sklepach z orientalną żywnością. W wersji z klopsikami do ich przygotowania nie użyłam bułki tartej tylko zmielonych nasion sezamu. Działają tak jak bułka a są o wiele zdrowsze. Do podania już gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie komponował z reszta składników.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39982
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 381
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39982
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 381
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9293
Składniki
Mięso mielimy, dodajemy zmielony sezam, łyżeczkę uprażonego sezamu, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili siekamy bardzo drobno. Masę dobrze wyrabiamy i formujemy z niej małe kuleczki. Najlepiej jak będą wielkości na jeden kęs. Smażymy je na patelni do zrumienienia z obu stron.
Marchew obieramy i kroimy w słupki, paprykę podobnie. Dymkę wraz z cebulką siekamy drobno. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy kroplę oleju. Wrzucamy marchew i smażmy przez 3 minuty, wrzucamy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron, dymkę i klopsiki. Wrzucamy listki limonki, dodajemy sos sojowy oraz szczyptę soli, a także kurkumę i wszystko razem smażymy 2 minuty. Na koniec wyjmujemy listki. Gotowe danie posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu.