Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sufleciki ze szpinakiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Szpinak przełóż na sitko i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie i dobrze ocieknie.
Mleko zagotuj. Miękkie ziemniaki odcedź. Od razu przeciśnij przez praskę albo zmiel. Wymieszaj z masłem. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Do piure cienkim strumyczkiem dolewaj gorące mleko, energicznie mieszając. Mieszanie przerwij w chwili, gdy piure będzie gładkie.
Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i duś, aż wyparuje cały płyn. Formę na muffinki posmaruj tłuszczem. Wgłębienia napełnij masą ziemniaczaną.
Na wierzchu każdej babeczki połóż porcję szpinaku. Wciśnij ją do środka. Posyp serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st.
Przed podaniem babeczki możesz przewiązać źdźbłami szczypiorku.Źródło: Tina