Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Suflet z jabłkami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1105
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1105
Składniki
<strong>Suflet można zrobić też z innymi owocami np. śliwkami.</strong>
Do gotującego się mleka dodajemy masło, cukier i opłukany ryż. Gotujemy tak długo, aż ryż wchłonie całe mleko i zmięknie. Odstawiamy do schłodzenia.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Stopniowo mieszamy z zimnym ryżem. Jabłuszka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne.
Formę żaroodporną smarujemy masłem, napełniamy połową masy ryżowej i lekko wciskamy w nią jabłka. Otwory w jabłkach wypełniamy konfiturą i lekko posypujemy mielonym cynamonem. Przykrywamy resztą ryżu, wygładzamy i pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy suflet. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i chwilkę zapiekamy w temperaturze 210°C (do przyrumienienia).
<strong>Wartość odżywcza 1 porcji 645 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 6,8 g/Węglowodany 64 g</strong>
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł</strong>Źródło: Rewia