Do góry

Dania główne Przepis na:

Sum (dzwonko) z pieczonymi pyrkami

Sum (dzwonko) z pieczonymi pyrkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1153

Dodano:

Odsłon: 70

Sum jest rybą słodkowodną. Ma bardzo delikatne mięso, w smaku zbliżone do karpia. Główną zaletą jest bardzo mała ilość ości - jednie przy płetwach i kręgosłupie - które są grube i łatwo je usunąć. Suma kupuję w całości i w domu dzielę na dzwonka, głowę i ogon. Jedno z wielu dań obiadowych u mnie w domu z ryb smażonych.

Składniki

  • Sum dzwonko (1 na osobę)
  • Pyrki (2 szt. na osobę)
  • Olej do smażenia ryby i marynowania pyrków
  • Prymat przyprawa do ryb
  • Prymat przyprawa do ziemniaków i frytek
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sum (dzwonko) z pieczonymi pyrkami

Przygotowanie

  1. 1. Suma moczę i obmywam ze śluzu, odcinam głowy, tułów dzielę na dzwonka i ogon.
    2. Rybę osuszam na ręczniku papierowym.

  2. 3. Pyrki kroję na 6-8 części, płuczę zimną wodą, wkładam do miski, posypuję przyprawą do ziemniaków i dodaję ok. łyżkę oleju. Dokładnie obtaczam w przyprawach i oleju. Wykładam na blachę piekarnika i piekę na termoobiegu z grillem 180 st. C przez ok. 20-30 min.
    4. Na patelnię wlewam olej, podgrzewam go i smażę sumy wpierw na ostrym ogniu (jedna strona), obracam je i smażę na zmniejszonym ogniu. Usmażoną stronę posypuję przyprawa do ryb. Po ok. 15 min. obracam dzwonka i posypuję przyprawą z drugiej strony. Całkowity czas smażenia to ok. 20 min.

  3. 5. Sumy podaję z pyrkami z piekarnika i cytryną. Do tego surówki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń