Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sushi to ostatnio modne danie. Niestety cena w restauracji powala (przynajmie mnie ;D), a takie gotowe zestawy w supermarkecie dalekie są od oryginału. Lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie przygotowanie tych pysznych rolek w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne ;)
Składniki
Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie możemy go odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą (wody musi być objętościowo tyle samo co ryżu) i gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy zaprawę. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Ryż przykładamy do miski, dodajemy zaprawę i dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów do środka miski tak aby ich nie uszkodzić. Przygotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia.
Warzywa, łososia i awokado kroimy w plasterki.
Na macie bambusowej układamy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Zwilżamy dłonie wodą i układamy równomiernie ryż na 2/3 arkusza. Na środku smarujemy (palcem) pasek wasabi i pasek serka śmietankowego. Układamy obok siebie w jednej lini najpierw paski łososia, później papryki, awokado i ogórka. Przy pomocy maty zwijamy rolkę (tutaj najlepiej oglądnąć jakieś filmiki instruktażowe, aby zobaczyć jak dokładnie się to robi). Rolkę kroimy na pół, póżniej te połówki układamy koło siebie i kroimy je na 3 części. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką.
Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi. Smacznego