Do góry

Dania główne Przepis na:

Swiateczna szynka

Swiateczna szynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3661

Dodano:

Odsłon: 23327

Na świątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole.

Składniki

  • 1,5 kg surowej szynki, 13 gozdzikow, 1/2 laski cynamonu, sól,
  • Marynata 2 cebule, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc w
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń