Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny bigos staropolski z kapusty kiszonej i białej, kawałkami mięsa, kiełbasy i boczku. Miam.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6028
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6028
        
        
                Składniki
Mięso pokroić na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażyć na oleju, przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą poszatkować, dodać do mięsa i wymieszać. Kapustę kiszoną również poszatkować, dodać do reszty składników, wymieszać. Gar postawić na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, po czym pokroić na małe kawałki, dodać do gara. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do gara. Wszystkie przyprawy również dodać do gara i wymieszać. Bigos gotować przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.