Do góry

Dania główne Przepis na:

świąteczny bigos najlepszy

świąteczny bigos najlepszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1964

Dodano:

Odsłon: 16451

Przepis na pyszny bigos staropolski z kapusty kiszonej i białej, kawałkami mięsa, kiełbasy i boczku. Miam.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku
  • 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów
  • 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe
  • sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli 1/2 łyżka majeranku olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażyć na oleju, przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą poszatkować, dodać do mięsa i wymieszać. Kapustę kiszoną również poszatkować, dodać do reszty składników, wymieszać. Gar postawić na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, po czym pokroić na małe kawałki, dodać do gara. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do gara. Wszystkie przyprawy również dodać do gara i wymieszać. Bigos gotować przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 grudnia 2016 Ja korzystam od lat z przepisu Macieja Kuronia, który się znał na gotowaniu jak nikt. Mam w związku z tym uwagi:
1. mięsa to wołowina, wieprzowina obsmażona na smalcu i uduszona w czerwonym winie.
2. szynka lub wędzonka, mogą być okrawki
3. 00.5kg różnych dobrych kiełbas
4. wędliny dodać do posiekanej cebuli i razem podsmażyć
4. Śliwki dodać przy ostatnim (3) gotowaniu i wtedy często mieszać bo się lubią przywrzeć do dna i zamiast bigosu mamy spalony gar, smród i kiepski smak efekt.
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń