Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2246
Dodano: 16.12.2016
Odsłon: 17051
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mięso pokroić na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażyć na oleju, przełożyć do dużego garnka. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przełożyć do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą poszatkować, dodać do mięsa i wymieszać. Kapustę kiszoną również poszatkować, dodać do reszty składników, wymieszać. Gar postawić na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, po czym pokroić na małe kawałki, dodać do gara. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i również dodać do gara. Wszystkie przyprawy również dodać do gara i wymieszać. Bigos gotować przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 17 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Ja korzystam od lat z przepisu Macieja Kuronia, który się znał na gotowaniu jak nikt. Mam w związku z tym uwagi:1. mięsa to wołowina, wieprzowina obsmażona na smalcu i uduszona w czerwonym winie.
2. szynka lub wędzonka, mogą być okrawki
3. 00.5kg różnych dobrych kiełbas
4. wędliny dodać do posiekanej cebuli i razem podsmażyć
4. Śliwki dodać przy ostatnim (3) gotowaniu i wtedy często mieszać bo się lubią przywrzeć do dna i zamiast bigosu mamy spalony gar, smród i kiepski smak efekt. Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz