Do góry

Dania główne Przepis na:

Świderki po polsku

Świderki po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2123 Ocena: 47375

Dodano:

Odsłon: 7799

Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było zrobić. Tak to jest w dzisiejszym świecie...brak czasu, doba za krótka. No na upartego wiadomo, obgotowanie kapusty zajmuje czas...ale można wtedy wiele zrobić ;) Wystarczy dobre rozplanowanie czasu ;)

Składniki

  • 200 g makaronu świderki
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu (opcjonalnie)
  • maggi
  • mielony kminek
  • pieprz czarny mielony
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.

    Boczek kroimy w kostkę.

    Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

    Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.

    Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.

    Do smaku doprawiamy maggi, kminkiem i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń