Do góry

Dania główne Przepis na:

Świderki w bazyliowym sosie z kurczakiem

Świderki w bazyliowym sosie z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 5795

Dodano:

Odsłon: 1878

Polecam tę propozycję tym wszystkim, którzy lubią syte dania ;)

Składniki

  • makaron świderki 400 g
  • pierś podwójna z kurczaka 1 szt
  • kukurydza 1/2 puszki
  • fasolka czerwona 1/2 puszki
  • masło 2 łyżki
  • bazylia świeża 3-4 gałązki
  • śmietana 30% 1 szklanka
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • kucharek do smaku
  • bazylia suszona do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świderki w bazyliowym sosie z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Łyżkę masła rozgrzać na patelni i dodać umyte i pokrojone w paski mięso, przyprawić i dusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odcedzić, dodać pod koniec do kurczaka, podgrzewać kilka minut.

  2. Na drugiej łyżce masła "usmażyć" umytą i drobno porwaną bazylię często mieszając, by się nie przypaliła. Następnie dodać mleko, zagotować. na końcu przelać śmietankę i na małym ogniu redukować.

  3. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do bazyliowego sosu, wymieszać. Podawać razem z mięsem, kukurydzą i fasolką.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń