Do góry

Dania główne Przepis na:

Swojska kiełbasa wędzona - prosty przepis

Swojska kiełbasa wędzona - prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 10161

Kiełbasa wędzona, to smak dzieciństwa, wizyt u dziadków na wsi i ten niepowtarzalny, nie do podrobienia chemicznymi kąpielami, jakie fundują kiełbasie sklepowej firmy wędliniarskie, zapach... Mmm oj tak, wędzona kiełbasa nie tylko smakuje, ale i wybornie pachnie. Zapraszam do zapoznania się z moim, jakże prostym, a jednocześnie dającym wiele satysfakcji z konsumpcji, przepisem na kiełbasę.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Swojska kiełbasa wędzona - prosty przepis

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mięsa.

    Pierwszym etapem jest przygotowanie mięsa.
    Kroimy je na małe kawałki, a potem mielimy. Na grubo, bądź na cienko - i tak i tak jest dobrze. Polecam jednak zmielenie na grubo, bo kiełbasa będzie miała wtedy lepszą konsystencję.

  2. Przyprawy

    Jak już mięso jest zmielone, należy do niego dodać:
    - majeranek (około 5 łyżek na podane proporcje mięsa)
    - sporo soli (tak, by mięsa było lekko tylko słone)
    - pieprz (najlepiej grubo zmielony)
    - zgnieciony czosnek

    Całość dokladnie mieszamy i odstawiamy pprzynajmniej na godzinę, by smak się przegryzł. Najlepiej jednak wyrobić mięso wieczorem i odstawić do lodówki na noc.

  3. Napychanie flaka

    Flaki można zakupić w sklepie wędliniarskim albo przez internet. Należy je wypłukać zimną wodą z soli, która je konserwuje i będą gotowe do użycia.

    Flak zakładamy na specjalną końcówkę w maszynce. Warto wcześniej ją zwilżyć odrobiną oleju, by gładko szło napychanie kiełbasy.

    Nie jest to trudne. Gdyby ktoś miał wątpliwości, to cały proces można prześledzić na filmie.

  4. Wędzenie

    Wędzić można na zimno, bądź na ciepło.


    Wędzenie na zimno:
    Trwa minimum 2 dni, wędzi się w temperaturze 20-25 stopni, a uzyskana wędlina jest surowa, lecz doskonale przewędzona.

    Wędzenie na ciepło:
    Trwa od 4 do 8 godzin. Temperatura to 40-60 stopni, a w końcowej fazie, nawet i 80.
    Wędlina jest tu delikatnie zapieczona.

    Jeden i drugi sposób wędzenia ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeśli zależy nam na czasie, można pokusić się o szybsze wędzenie na ciepło. Polecam jednak zmiksować obie metody. Wędzić jeden dzień na zimno, dla bogatszego aromatu, a potem 4-6h na ciepło.


  5. Drewno

    Wędzimy drewnem liściastym. Najlepiej dębem, olchą, jabłonią ale też i orzechem. Na koniec (tylko na ostatnie 20-30 minut) można dodać jałowca, który zmieni trochę smak wędlin. Będzie on ostrzejszy.

    Uwaga: Drewno iglaste nie nadaje się do wędzenia.

  6. Degustacja :)

    I to już wszystko. Przepis, choć czasochłonny, bo wędzenie swoje trwa, nie jest trudny. Ot tniemy mięso, mieszamy z przyprawami, wędzimy i gotowe. To nic trudnego!

    Warto jednak zainwestować swój czas w takie domowe wędliny, bo ich smak jest rewelacyjny. Stanowczo polecam:) (tym bardziej, że można teraz kupić małe, przenośne wędzarnie i wędzić w każdym ogródku)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 09 września 2020 Razem z moją mamą stawiałyśmy drewnianą wędzarnię. Miała być prowizoryczna na rok, dwa, zanim nie powstanie nowa porządna. No i tak stoi już nasza krzywa prowizorka jakieś 6 lat :). Uwielbiam domowe wędzonki! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pawelX 09 września 2020 Kto z Was lubi wędzonki ? albo... kto w ogóle próbował domowych wędzonek, a nie sklepowych ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń