Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie roladki drobiowe są faszerowane cebulą, porem, pieczarkami i serem. Duszone w sosie własnym gwarantują soczystość i aromatyczny smak.
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 440
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 440
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Składniki
Cebulę posiekaj drobno. Z pora oddziel część białą i jasnozieloną, pokrój drobno. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, por i pieczarki. Dopraw czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem. Pod koniec dodaj starty ser i zamieszaj, wyłączając grzanie palnika. Farsz powinien zrobić się gęsty i jednolity.
Każdy filet z kurczaka przekrój poziomo, a następnie natnij go wzdłuż, ale nie przecinaj do końca. Otrzymany kawałek rozłóż i rozbij tłuczkiem. Z każdej strony posól i popieprz.
Na środku fileta z kurczaka wyłóż farsz. Mocno zwiń w rulon, opcjonalnie możesz spiąć wykałaczką albo obwiązać nićmi. Każdą roladkę obtocz w mące.
Dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni. Obmaż na złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Następnie całość zalej wodą albo bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i duś przez około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do sosu dodaj sos sojowy, a jeśli będzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.