Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sycące chili z mieloną wołowiną"
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 90
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2152
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 991
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 90
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2152
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 991
Składniki
Dzień przed gotowaniem chili płuczemy czerwoną fasolę, wsypujemy do dużego garnka lub miski i zalewamy zimną wodą, tak aby całkowicie pokryć ziarenka. Przez noc fasola spęcznieje i podwoi swoją objętość.
Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Nie solimy, bo fasola będzie twarda, a czas jej gotowania znacznie się wydłuży. Robimy to pod koniec gotowania, kiedy jest już całkiem miękka.
Na łyżce oliwy krótko przesmażamy mieloną wołowinę, wyjmujemy i odkładamy. Na patelnię wlewamy resztę oliwy, na której smażymy wypestkowane, pokrojone papryki, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, bulion, kukurydzę, wszystkie przyprawy i fasolę, chwilę gotujemy. Wrzucamy mięso. Całość dusimy 60 minut, podajemy z pieczywem.
Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal. Białko: 21 g/ Tłuszcz: 88 g/Węglowodany: 5,7 g.Źródło: Rewia