Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sycylijskie calzone z mięsem mielonym"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Z mieszanki przygotuj wg wskazówek na opakowaniu ciasto na pizzę. Skrop wodą i schowaj na 10 min do lodówki. Wyjmij i ustaw w cieple do wyrośnięcia (na 20 min).
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż oczyszczone i drobno pokrojone papryki. Smaż 5 min, by odparował płyn. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś 5 min, wymieszaj z posiekaną bazylią i szczypiorekim. Masę ostudź.
Koncentrat wymieszaj z wodą, dodaj cukier, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki soli. Sos wymieszaj. Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj jak placek na pizzę. Posmaruj je sosem. Na połowie każdego placka rozłóż farsz. Posyp go serem, przykryj drugą połową ciasta i mocno zlep brzegi. Wierzchy posmaruj oliwą, posyp oregano. Pierogi piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku.Źródło: Tina