Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrniczki to bardzo smaczne kotleciki z białego sera i tłuczonych kartofli. Można podawać je na słodko z musem jabłecznym lub śliwkowym, z lodami lub posypane cukrem i cynamonem. Można też posypać je żółtym, tartym serem, smażoną cebulką i podać z zieloną salatą lub surówkami.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać twaróg, jajka, mąkę i sól i wymieszać. Nie za długo, tylko tak, aby składniki się połączyły. Jeśli ciasto jest bardzo ,,luźne", dosypać trochę mąki. To zależy od rodzaju ziemniaków, ale nie trzeba przesadzać z mąką, żeby ciasto nie bylo bardzo zwarte. Uformować wałek o grubości około 5 cm i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Olej rozgrzać na patelni. Ostrym nożem pokroić wałek na plastry o grubości ok. 1 cm. W dłoniach uformować kotleciki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe, smacznego!