Do góry

Dania główne Przepis na:

Syrniczki

Przepis dnia 2019-01-20
Syrniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 3564

Dodano:

Odsłon: 26151

Syrniczki to bardzo smaczne kotleciki z białego sera i tłuczonych kartofli. Można podawać je na słodko z musem jabłecznym lub śliwkowym, z lodami lub posypane cukrem i cynamonem. Można też posypać je żółtym, tartym serem, smażoną cebulką i podać z zieloną salatą lub surówkami.

Składniki

  • 500 g białego sera
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Syrniczki

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, dodać twaróg, jajka, mąkę i sól i wymieszać. Nie za długo, tylko tak, aby składniki się połączyły. Jeśli ciasto jest bardzo ,,luźne", dosypać trochę mąki. To zależy od rodzaju ziemniaków, ale nie trzeba przesadzać z mąką, żeby ciasto nie bylo bardzo zwarte. Uformować wałek o grubości około 5 cm i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

  2. Olej rozgrzać na patelni. Ostrym nożem pokroić wałek na plastry o grubości ok. 1 cm. W dłoniach uformować kotleciki i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoto. Gotowe, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń