Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szafranowy pilaw do mięsa"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1736
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 57
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1736
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 57
Składniki
Bakalie zalej wodą, odstaw do napęcznienia, osącz i posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż szafran, kardamon, cynamon oraz anyż. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, chwilę smaż razem. Dodaj ryż, wymieszaj.
Wlej bulion, dodaj przygotowane bakalie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (18-20 minut). Gotowy pilaw dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem dekoruj ziołami, np. natką. Podawaj do mięsa.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety