Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szafranowy pilaw do mięsa"
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 6321
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 29
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3549
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 97
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 6321
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 29
Składniki
Bakalie zalej wodą, odstaw do napęcznienia, osącz i posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż szafran, kardamon, cynamon oraz anyż. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, chwilę smaż razem. Dodaj ryż, wymieszaj.
Wlej bulion, dodaj przygotowane bakalie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (18-20 minut). Gotowy pilaw dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem dekoruj ziołami, np. natką. Podawaj do mięsa.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety