Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy pokochali ten przepis na jajka. Szakszuka to niezwykle popularne danie śniadaniowe na Bliskim Wschodzie. Od kilku lat robi również furorę w naszym kraju. Zobacz, jak łatwo przygotować jajka w aromatycznym sosie. Dokonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Pomidory umyj, a następnie każdy z nich natnij za pomocą ostrego noża. Zrób dwa nacięcia na całej długości w taki sposób, aby powstał kształt krzyżyka u góry i na dole każdego pomidora.
W małym garnku zagotuj wodę. Wrzuć pomidory do wrzątku na 1-2 minuty. Teraz łatwiej będzie ci ściągnąć skórkę z każdego pomidora. Zrób to dokładnie.
Przygotuj warzywa. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Z papryki usuń gniazda, posiekaj ją drobno. Umytą cebulę także pokrój w kostkę, tak samo jak por. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Teraz dodaj paprykę. Całość podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Dodaj czosnek i por, smażąc dalej.
Dopraw warzywa papryką słodką w proszku, czosnkiem granulowanym i odrobiną curry do smaku. Posól i popieprz.
Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Smaż kolejne 5 minut, nie mieszając zbyt często, aby zachowały swoją strukturę.
Teraz zrób kilka wgłębień w sosie pomidorowym, a następnie wbij w nie jajka. Na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewaj tak długo, aż się zetną (około 3-4 minuty). Podawaj danie gorące.