Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy pokochali ten przepis na jajka. Szakszuka to niezwykle popularne danie śniadaniowe na Bliskim Wschodzie. Od kilku lat robi również furorę w naszym kraju. Zobacz, jak łatwo przygotować jajka w aromatycznym sosie. Dokonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14407
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19509
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14407
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19509
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Składniki
Pomidory umyj, a następnie każdy z nich natnij za pomocą ostrego noża. Zrób dwa nacięcia na całej długości w taki sposób, aby powstał kształt krzyżyka u góry i na dole każdego pomidora.
W małym garnku zagotuj wodę. Wrzuć pomidory do wrzątku na 1-2 minuty. Teraz łatwiej będzie ci ściągnąć skórkę z każdego pomidora. Zrób to dokładnie.
Przygotuj warzywa. Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Z papryki usuń gniazda, posiekaj ją drobno. Umytą cebulę także pokrój w kostkę, tak samo jak por. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Teraz dodaj paprykę. Całość podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Dodaj czosnek i por, smażąc dalej.
Dopraw warzywa papryką słodką w proszku, czosnkiem granulowanym i odrobiną curry do smaku. Posól i popieprz.
Dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Smaż kolejne 5 minut, nie mieszając zbyt często, aby zachowały swoją strukturę.
Teraz zrób kilka wgłębień w sosie pomidorowym, a następnie wbij w nie jajka. Na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewaj tak długo, aż się zetną (około 3-4 minuty). Podawaj danie gorące.