Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluchy to jedno z wielu dań przypominających mi dzieciństwo. W moim domu rodzinnym podawane były z kiszoną kapustą i skwarkami lub z żeberkiem i marchwią na gęsto. I to właśnie tą drugą wersję dzisiaj polecam:)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Marchew na gęsto: marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i razem z żeberkami przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie żeberka wyjmujemy łyżką cedzakową /żeby się nie rozpadły/ a marchew odcedzamy i rozdrabniamy "przyrządem" do piure ziemniaczanego. Szare kluchy:ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z ziemniaków odciskamy sok - przez gęste sito lub kuchenną szmatkę. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, sól i porcjami dodajemy mąkę /żeby masa ziemniaczana miała odpowiednią konsystencję/. Dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę oleju. Łyżkę zanurzamy we wrzątku, nabieramy porcję masy ziemniaczanej i wrzucamy na wrzątek. Mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy 3-5 min. od wypłynięcia na wierzch /w zależności od wielkości klusek/. Jeśli kluski rozpadają się podczas gotowania tzn. że masa ziemniaczana jest zbyt rzadka i musimy dodać mąki. Ugotowane kluski wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Szare kluchy podajemy z marchwią na gęsto i gotowanym żeberkiem.