Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluchy to jedno z wielu dań przypominających mi dzieciństwo. W moim domu rodzinnym podawane były z kiszoną kapustą i skwarkami lub z żeberkiem i marchwią na gęsto. I to właśnie tą drugą wersję dzisiaj polecam:)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 989
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 989
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666484
Składniki
Marchew na gęsto: marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i razem z żeberkami przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie żeberka wyjmujemy łyżką cedzakową /żeby się nie rozpadły/ a marchew odcedzamy i rozdrabniamy "przyrządem" do piure ziemniaczanego. Szare kluchy:ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z ziemniaków odciskamy sok - przez gęste sito lub kuchenną szmatkę. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, sól i porcjami dodajemy mąkę /żeby masa ziemniaczana miała odpowiednią konsystencję/. Dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę oleju. Łyżkę zanurzamy we wrzątku, nabieramy porcję masy ziemniaczanej i wrzucamy na wrzątek. Mieszamy by nie przywarły do dna. Gotujemy 3-5 min. od wypłynięcia na wierzch /w zależności od wielkości klusek/. Jeśli kluski rozpadają się podczas gotowania tzn. że masa ziemniaczana jest zbyt rzadka i musimy dodać mąki. Ugotowane kluski wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Szare kluchy podajemy z marchwią na gęsto i gotowanym żeberkiem.