Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski to danie, które wywodzi się z Wielkopolski. Nic więc dziwnego, że powstaje na bazie surowych ziemniaków. Można je podawać z boczkiem lub bigosem. Dobrze smakują także jako dodatek do zup.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326114
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11993
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16585
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5343
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326114
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11993
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16585
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5343
Składniki
Najpierw obierz ziemniaki i przygotuj je do dalszej obróbki, delikatnie obmywając pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce na małych oczkach do dużej miski. Jeśli zbierze się woda, przelej ją do innej miski i odstaw na chwilę. Masa powinna być mokra, ale nie może z niej cieknąć woda.
Dodaj dwa całe jajka do surowych ziemniaków. Wsyp sól i odrobinę soli. Wymieszaj.
Wsyp mąkę pszenną, najlepiej partiami. Kiedy masa zrobi się gęsta i nie będzie się rozpadać, nie musisz dokładać więcej. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
W misce, w której wcześniej była woda z ziemniaków, powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Zbierz ją ze spodu naczynia i dołóż do masy.
Całość wymieszaj. Masa ziemniaczana powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
Łyżką stołową nakładaj masę ziemniaczaną, a następnie umieść ją we wrzącej wodzie. Nie umieszczaj ich zbyt dużo, bo podczas gotowania kluski delikatnie powiększą swoją objętość.
Mieszaj kluski dopiero wtedy, kiedy trochę się podgotują. Aby masa nie przywierała do łyżki, maczaj ją w gorącej wodzie.
Każdą partię klusek gotuj około 5-8 minut od momentu wypłynięcia.