Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 27
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 109
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 244
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 27
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 109
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 244
Składniki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcedzić z wody przez gazę lub na sitku. Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść jednolite ciasto. Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki. Usmażone skwarki przełożyć do oddzielnego naczynia a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek. W garnku zagotować wodę, dodać ½ łyżki soli. Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić. Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem. Smacznego :-)