Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski ziemniaczane to danie kuchni śląskiej, popularne także u naszych zachodnich sąsiadów. Mogą być smakowitym dodatkiem do mięs lub samodzielnym posiłkiem. Stanowią świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z wczorajszego obiadu. Dlaczego są szare? Ponieważ surowe ziemniaki bardzo szybko się utleniają. Jeśli zetrzesz je na długo przed przygotowaniem klusek, staną się bardzo ciemne. Jeśli wolisz, by były tylko lekko szarawe, postępuj zgodnie z poniższym przepisem.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 270
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 163
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 65
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 639
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 270
Składniki
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na połowie masła. Nie zdejmuj jej z patelni – będzie ci potrzebna później.
Obierz ziemniaki i podziel na dwie części. Około 1/3 ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciśnij przez praskę. Dopiero teraz zajmij się drugą częścią ziemniaków (w przeciwnym razie zbyt mocno się utlenią).
Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij sok (np. na sitku) do miski i odstaw go na chwilę na chwilę. Odlej wodę, a skrobię, która opadnie na dno, dodaj z powrotem do ziemniaków.
Połącz ze sobą oba rodzaje ziemniaków. Dodaj oba rodzaje mąki, dosól do smaku i zagnieć składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego okrągłe kluski i wrzuć do dość dużego garnka z gotująca się wodą. Gotuj około 3-4 minuty – do wypłynięcia klusek na powierzchnię.
W między czasie na drugiej patelni zrumień bułkę tartą (cały czas mieszając), a gdy już zrobi się złocista, dodaj do niej drugą część masła. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Jednocześnie podgrzej gotową cebulę i połącz zawartość obu patelni. Gotową omastę wyłóż na gorące kluski. Udekoruj posiekaną natka pietruszki.