Do góry

Dania główne Przepis na:

Szare, ślepe ziemniaczane kluski.

Szare, ślepe ziemniaczane kluski.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1557 Ocena: 21326

Dodano:

Odsłon: 18419

Kluski wykonane z ugotowanych i startych surowych ziemniaków, podane okraszone cebulką i kiełbasą.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 4 duże szt.
  • surowe ziemniaki 5 szt.
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • mąka pszenna 1 czubata łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cebula 1,5 szt.
  • kiełbasa śląska 1 szt.
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Szare, ślepe ziemniaczane kluski.

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki trzemy na ziemniaczaną pulpę, starte odciskamy z soku. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Odciśniętą, masę z surowych ziemniaków mieszamy z masą z ugotowanych ziemniaków. Solimy do smaku, dodajemy mąki i skrobie ziemniaczane z soku ziemniaczanego.

  2. Wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągłe kluski i wrzucamy do wrzącej wody.

  3. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry.

  4. W między czasie smażymy na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę,doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

  5. Gotowe kluski podajemy polane gorącym tłuszczem z usmażoną cebulą z kiełbasą.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 24 marca TO są klasyczne pyzy. Kluski żelazne robi sie z samych surowych ziemniaków, jajka i mąki.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń