Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26130
Dodano: 05.02.2020
Odsłon: 20106
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Surowe ziemniaki trzemy na ziemniaczaną pulpę, starte odciskamy z soku. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Odciśniętą, masę z surowych ziemniaków mieszamy z masą z ugotowanych ziemniaków. Solimy do smaku, dodajemy mąki i skrobie ziemniaczane z soku ziemniaczanego.
Wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągłe kluski i wrzucamy do wrzącej wody.
Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry.
W między czasie smażymy na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę,doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Gotowe kluski podajemy polane gorącym tłuszczem z usmażoną cebulą z kiełbasą.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

87654321ja 24 marca 2020Zgłoś do usunięcia
TO są klasyczne pyzy. Kluski żelazne robi sie z samych surowych ziemniaków, jajka i mąki.6 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 05 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Ale super kluchy :)11 Kto głosował? | Odpowiedz