Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki drobiowe"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 175
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 288
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 16
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 175
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 288
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 16
Składniki
Filety opłucz, osusz, potnij na 40 małych kawałków. Kąski kurczaka przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę: Czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj 5 łyżek oleju oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Mięso zalej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół.
Zamarynowane kąski kurczaka owiń paseczkami boczku. Nabijaj je razem z listkami laurowymi na długie drewniane patyczki albo szpilki do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki usmaż na rumiano na pozostałym oleju albo opiecz na mocno rozgrzanym grillu. Przed podaniem udekoruj je gałązkami rozmarynu.
godz. i 15 min •Porcja: 575 kcal •Cena porcji: 4,25 złŹródło: Naj