Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szaszłyki drobiowe"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14046
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15933
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6426
Składniki
Filety opłucz, osusz, potnij na 40 małych kawałków. Kąski kurczaka przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę: Czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj 5 łyżek oleju oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Mięso zalej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół.
Zamarynowane kąski kurczaka owiń paseczkami boczku. Nabijaj je razem z listkami laurowymi na długie drewniane patyczki albo szpilki do szaszłyków.
Gotowe szaszłyki usmaż na rumiano na pozostałym oleju albo opiecz na mocno rozgrzanym grillu. Przed podaniem udekoruj je gałązkami rozmarynu.
godz. i 15 min •Porcja: 575 kcal •Cena porcji: 4,25 złŹródło: Naj