Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry

Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 1547

Wbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno .

Składniki

  • Szaszłyki (ok. 8 szaszłyków):
  • 1 podwójna (ok. 400 g) pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 (ok. 300 g) cukni
  • 1 czerwona cebula
  • 16 niedużych pieczarek (same kapelusze)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • chili
  • Sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
  • Ryż:
  • 3/4 szklanki (150 g) suchego ryżu
  • 0,5 (ok. 300 g) cukini
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szaszłyki drobiowo-warzywne z ryżem curry

Przygotowanie

  1. 1) Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

    2) Pieczarki oczyścić, obrać i usunąć nóżki.

    3) Cebulę obrać i pokroić na 8 równych części.

    4) Wszystko wrzucić do większej miski, dodać olej, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać słodką paprykę oraz mieloną kolendrę i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami.

    5) Przygotowane składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, żeby się nie przypalały) i grillować na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę.

    6) Ryż ugotować w osolonej wodzie.

    7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła.

    8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać curry oraz chili, wymieszać i smażyć około 5 min.

    9) Gotowe szaszłyki podawać z podsmażonym ryżem curry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń