Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki kebab to obowiązkowe danie na każdym grillu. Są proste i szybkie w przygotowaniu, ale także zawsze wychodzą niezwykle imponujące, soczyste i kruche. Długotrwałe marynowanie w winie i sosie sojowym z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawia, że całość zapadnie ci na długo w pamięci. Na to danie będą przychodzić wszyscy znajomi i cała twoja rodzina.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1139
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1139
Składniki
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Przełóż je do głębokiego naczynia i zalej sosami teriyaki i sojowym, a także winem i wszystkimi przyprawami. Pozostaw do marynowania przez ok. 2 godziny. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, tak samo jak bakłażana. Połóż je na blaszce i posmaruj oliwą.
Na patyczki od szaszłyków nabijaj po kolei: mięso, plaster bakłażana, mięso, plaster ziemniaka, mięso.
Kładź szaszłyki na rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 5 minut, a następnie obróć. Kontynuuj obróbkę cieplną do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia mięsa i warzyw.
Szaszłyki kebab ściągnij z ognia i daj im odpocząć przez ok. 5 minut przed podaniem. Danie najlepiej smakuje na ciepło.