Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie

Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11175

Dodano:

Odsłon: 13553

Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).

Składniki

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu i ostrej papryki
  • 3 łyżki sezamu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.

  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub grillujemy na grillu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń