Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki w sezamie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6419
Składniki
Szaszłyki udekorujmy zblanszowanymi listkami pora.
Piersi kurczaka czyścimy i kroimy w większe kostki. Rozkładamy do dwu misek i każdą część skrapiamy łyżką przyprawy Maggi. Połowę mięsa posypujemy przyprawą do grilla, a drugą ziołami prowansalskimi. Mięso wstawiamy na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
Zamarynowane mięso zamaczamy w roztrzepanych białkach i obtaczamy w ziarnach sezamu. Na zmianę nakłuwamy na igły lub patyczki do szaszłyków kawałki mięsa z obydwu miseczek, pokrojoną czerwoną paprykę i plasterki cebulki.
Szaszłyki obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju. Przenosimy na blachę wyłożoną folią spożywczą, skrapiamy resztą przyprawy Maggi, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i dopiekamy 10 minut. Podajemy udekorowane ziołami, z ryżem lub z jasnym pieczywem.
Czas przygotowania: 45 minut. Cena jednej porcji: około 3,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 480 kcal. Białko: 17 g. Tłuszcz: 41 g, Węglowodany: 23 gŹródło: Rewia