Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki w sosie barbecue

Szaszłyki w sosie barbecue

Autor:

Przepisów i artykułów: 1011 Ocena: 12459

Dodano:

Odsłon: 452

Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.

Składniki

  • Składniki na sos:
  • 300 ml przecieru pomidorowego.
  • 1 cebula.
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • Pozostałe składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szaszłyki w sosie barbecue

Przygotowanie

  1. 1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut)
    1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.
    2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.

  2. 3. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.

  3. 4. Po upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń