Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szaszłyki z drobiu słodko-kwaśne"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 42
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 127
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. Miód wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem, przecierem pomidorowym, octem winnym, sosem worcester, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką. Przypraw do smaku.
Piersi kurczaka umyj, osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
Drewniane patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Paski kurczaka lekko osącz z marynaty, nabijaj na patyczki. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj kilka minut, często odwracając (mięso jest cienko pokrojone, dlatego szaszłyki szybko się upieką).
<strong>Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,20 zł</strong>
Jeśli nie masz wprawy w grillowaniu, szaszłyki ułóż na aluminowej tacce i opiecz (ułożone bezpośrednio na ruszcie mogą się łatwo spalić). Wielbiciele ostrych potraw sok z cytryny, potrzebny do marynaty, mogą zastąpić kilkoma kroplami tabasco.Źródło: Chwila dla Ciebie